Translate

27 September 2019

BATALA

Read in English

Η Street Painting Team συναντά τους  BATALA  ( Χτύπα εκεί )




Οι BATALA είναι μια διεθνής μουσική μπάντα  που παίζει ρυθμούς samba reggae, μουσική που προέρχεται από το Salvador της Bahia, στη βορειοανατολική Βραζιλία.
Ιδρυτής της μπάντας είναι ο Giba Goncalves, κρουστός από την Μπαΐα, ο οποίος ξεκίνησε τους Batala το 1997 στο Παρίσι, όπου διέμενε και σπούδαζε Σύνθεση και Μπάσο στο Ωδείο του Παρισιού.
Από το Παρίσι οι BATALA εξαπλώθηκαν και σε άλλες  πόλεις  της Γαλλίας, στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στην Αφρική, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, κ.λ.π.






Το 2010 δημιουργήθηκε μια νέα μπάντα Batala στην Αθήνα, μεταφέροντας τους ρυθμούς της samba reggae και στην Ελλάδα.
Βρεθήκαμε με τον Μαέστρο των Batala Atenas, Σταύρο Κονταράτο  (STAVRO PARCEIRO) και μιλήσαμε για όλη αυτή τη προσπάθεια.




Από το 2010 που δημιουργήθηκε η ομάδα στην Ελλάδα ποιά είναι η συμμετοχή του κόσμου στη μπάντα?

Η ομάδα ξεκίνησε με μια δυναμική 15 ατόμων στην Αθήνα και ήταν η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα. Ακολούθησε πάρα πολύς κόσμος και εως σήμερα 2019 έχουν περάσει πάνω από 700-800 άτομα. Άλλοι μένουν, άλλοι όχι. Ο κάθε άνθρωπος κάνει τον κύκλο του . Το θέμα είναι τι ψάχνει ο καθένας για να μείνει.
Η ομάδα είναι πάντα ανοιχτή στην Αθήνα , οποιαδήποτε στιγμή για όποιον  θέλει να μας γνωρίσει ή να επισκεφθεί το χώρο μας. 2 φορές το χρόνο δημιουργούμε νέο τμήμα, δηλαδή ένα ανοιχτό δωρεάν κάλεσμα για να έρθει ο κόσμος να δοκιμάσει , και όταν μαζευτούν 20-30 άτομα ξεκινάει και ένα νέο τμήμα αρχάριων.  Στην Ελλάδα πλέον έχουμε την Batala Salonica και την Batala Creta , σύντομα  ξεκινάει και νέα ομάδα Batala Chios.




















Οι μπάντες αυτές  λειτουργούν αυτόνομα  ή πρέπει να είναι πάντα σε συνεργασία με μία μητρική μπάντα των Batala?

Κάθε μπάντα είναι αυτόνομη και αυτοσυντηρείται, και βρίσκει τον τρόπο να κινηθεί ανάλογα τον τόπο και το περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Όπως και στη Βραζιλία οι μπάντες έχουν έναν Μαέστρο ο οποίος οργανώνει τη μουσική και στην ουσία είναι ο δάσκαλος. Εμάς ο Μαέστρος μας είναι Βραζιλιάνος, έχουμε τα χρώματα της μπάντας, τα σχέδια της και παίζουμε την ίδια μουσική. Σαν μπάντα σε διαφορετικές  χώρες  μοιραζόμαστε τον ίδιο χαρακτήρα το ίδιο στυλ μουσικής και τον ίδιο εξοπλισμό. Στην Ελλάδα τώρα έχουμε γύρω στις 20 διαφορετικές μπάντες βραζιλιάνικων κρουστών.




Πως χρηματοδοτείται η ομάδα Batala Atenas?

Οι Batala Atenas είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός. Οι ομάδες είναι μεγάλες και οι υποχρεώσεις πολλές. Η μόνη πηγή εσόδων είναι τα λάιβ , για να αγοραστεί ο εξοπλισμός και οι στολές. Στην ουσία  δεν πληρώνεται κανείς, είμαστε όλοι εθελοντές. Δεν έχουμε κάποια ομάδα η οποία να έχει την τεχνογνωσία να ζητήσει στήριξη και χορηγία π.χ. από το Υπουργείο Πολιτισμού, κάτι που θα ήταν πάρα πολύ καλό και θα μας βόλευε πολύ. Στο εξωτερικό ίσως κάποιοι και να λειτουργούν έτσι.  Για κάθε χώρα μπορεί να ισχύει άλλο φορολογικό σύστημα  που τους βολεύει Ίσως κάποιες νεοσύστατες μπάντες να έχουν και  οικονομική συνδρομή.




Υπάρχουν κριτήρια βάση των οποίων οι BATALA συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εκδήλωση?

Υπάρχει ο άτυπος κανόνας ότι δεν παίρνουμε καμία πολιτική θέση. Σε ότι έχει να κάνει π.χ. με πολιτικές διαδηλώσεις δεν παίρνουμε μέρος. Στα λάιβ έχουμε τους δικούς μας όρους έτσι ώστε να μη ταλαιπωρηθεί ο κόσμος, να μπορεί να μεταφερθεί σωστά, να φάει, να πιει, να είναι καλυμμένοι. Βάση αυτών των κανόνων κλείνουν και τα λάιβ που προκύπτουν, τα οποία έχουν το ελάχιστο όφελος για τον κόσμο και την μπάντα.                                                                                        
Μπορεί να υπάρχει το οικονομικό όφελος για να λειτουργήσει η μπάντα αλλά τον πρώτο ρόλο έχει πάντα η ομάδα. Μιλάμε για ανθρώπους  που δεν  πληρώνονται ,πρόκειται για κάτι εθελοντικό , δεν μπορείς να απαιτήσεις σε κανέναν να συμμετέχει κάπου που δεν θέλει ή να κάνει κάτι που δεν τον αντιπροσωπεύει. Στην ομάδα όλοι προσφέρουν ότι μπορούν. Εγώ για παράδειγμα, επειδή σχεδιάζω και είναι κομμάτι της δουλειάς μου να κάνω design, έχω φτάσει στο σημείο να σχεδιάζω τις στολές Batala παγκοσμίως , τα όργανα και οτιδήποτε έχει να κάνει με visual, χωρίς να έχω κάποιο οικονομικό όφελος.  



Βλέποντας και ακούγοντας τους Batala ως θεατής, εγώ ένοιωσα ένα δέος , το εισπράττετε αυτό από τον κόσμο?

Ναι το εισπράττουμε πάρα πολύ. Πρόκειται για μια μουσική η οποία είναι φτιαγμένη από το λαό, από φτωχούς ανθρώπους, οι οποίοι μην έχοντας πρόσβαση σε μπαρ και κλαμπ , έπαιρναν αντικείμενα που ήταν άχρηστα π.χ. ένα καπό αυτοκινήτου , ένα σωλήνα  και έφτιαχναν τα δικά τους μουσικά όργανα και έτσι έκαναν την δική τους γιορτή. Δημιουργώντας μια τέτοια μπάντα από το τίποτα , έβγαινε όλη η γειτονιά και τραγουδούσαν όλοι μαζί.                                                    

Τα ρυθμικά έχουν βάση την αφρικάνικη κουλτούρα, είναι πρωτόγονοι ρυθμοί που χτυπάνε ακριβώς εκεί που πρέπει. Αυτός ο ρυθμός ή θα σε ξεσηκώσει ή θα σε κάνει να φύγεις από την ένταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό αντιδράσεων είναι χορός και γέλια και όλοι ξυπνάμε.                                                                                    




Η μπάντα είναι 50% μουσική και 50 % χορογραφία. Ο ρυθμός και η χορογραφία είναι κάτι δομημένο και πλήρες και περιγράφει μια ολόκληρη ιστορία. Από την άλλη η κίνηση λειτουργεί και σαν μετρονόμος συγχρονίζοντας έτσι απο μικρά μέχρι και πολύ μεγάλα σύνολα κρουστών π.χ.  200,300+ κρουστά, ο ίδιος ο άνθρωπος γίνεται η μουσική, δεν παίζει απλά το όργανο




Απώτερος σκοπός της μπάντας?

Ο σκοπός είναι το μοίρασμα, να υπάρχει αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να μοιράζεσαι, ο κόσμος κλείνει τις πόρτες, κλείνει τα παράθυρα και τελείωσε, έτσι είναι το σύστημα.  Το ότι θα  μπεί ένας ¨κλειστός¨ άνθρωπος στην ομάδα και θα¨ανοίξει¨ στην ουσία θα αρχίσει να βγάζει τα καλά του στοιχεία και να νοιώθει καλύτερα, να αναπτύσσεται και να μαθαίνει, για μένα είναι το καλύτερο πράγμα.
Επίσης είναι τα ταξίδια. Τα ταξίδια μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους ,πρέπει να βγείς έξω και να αφουγκραστείς τι συμβαίνει  γύρω σου , έξω από την Ελληνική κοινωνία , να μάθεις και άλλους τρόπους σκέψεις ώστε να κοιτάς προς το φως και να στοχεύεις το καλό!



Μετά από την συμμετοχή των  Batala στο μεγαλύτερο καρναβάλι της Ευρώπης στο Notting Hill τον Αύγουστο και τα δρώμενα σταθμός για την μπάντα που γίνονται κάθε χρόνο όπως το Day of the Dead  στο Mexico και άλλα, έχουμε την 7η ηχογράφηση της μπάντας στο Casarao των Batala στη Βραζιλία  που γίνεται κάθε 2 χρόνια . Κάνουμε εμείς  την ηχογράφηση της μουσικής  μας, δεν υπάρχει κάποια εταιρία από πίσω η οποία θα κάνει τη διανομή . Σκοπός κατ' αρχάς είναι να  έχουμε εμείς  οι ίδιοι το υλικό της μπάντας


Τέλος όλο τον εξοπλισμό και τα όργανα της μπάντας  τα αγοράζουμε από Βραζιλία και είναι όλα χειροποίητα από ανθρώπους της γειτονιάς μας, στηρίζοντας έτσι την τοπική κοινωνία. Όταν πηγαίνουμε στη Βραζιλία έχουμε την χαρά να γνωρίζουμε και όλους αυτούς τους ανθρώπους από κοντά. Εμάς αυτό μπορεί να μας είναι κάτι σαν χόμπι και να μας δίνει χαρά, αλλά γι΄αυτούς είναι ο πολιτισμός και η κουλτούρα τους.




Σήμερα οι Batala αριθμούν περισσότερους από 1500 κρουστούς σε όλον τον κόσμο και συνολικά 46 μπάντες σε 15 χώρες και 3 ηπείρους, μεταφέροντας την αυθεντική μουσική και την κουλτούρα της Bahia στο ευρύτερο κοινό.

web: https://www.batala.gr/   

facebook: https://www.facebook.com/batala.samba.reggae.atenas/




No comments:

Post a Comment