Translate

22 July 2019

SPIKE69

Read in English

Η Street Painting Team συναντά...τον Ραπ και Γκραφίτι καλλιτέχνη δημιουργό του Fullcolor.g   

    SPIKE69

Μέρος πρώτο: SPIKE69 περί τέχνης και Γκραφίτι.

SPIKE69


Ο Spike69 γεννήθηκε στο Παρίσι το 1982. Πλέον ζει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι ενεργός Ράπερ και Γκραφίτι καλλιτέχνης από το 1996 και μαζί με αυτόν η ιδέα του Fullcolor.gr και το Crew του BUNS.

To FULLCOLOR.GR είναι το πρώτο αντιπροσωπευτικό σάιτ του Ελληνικού Γκραφίτι  το οποίο περιέχει  Γκραφίτι και mp3 μουσικές Ραπ.  Ξεκίνησε την λειτουργία του το 2001 με την αρχική ονομασία www.spikesixtyniner.com και το 2003 πήρε την τελική ονομασία FULLCOLOR.GR.



Fullcolor.gr

Πoιά είναι τα μέλη του σαίτ?

Το FULLCOLOR είναι όλοι οι άνθρωποι που συναναστρέφονται μαζί μας και συνεισφέρουν στην ομάδα , όποιος είναι το περιβάλλον μας  και το στηρίζει, είτε είναι Ραπ καλλιτέχνης , είτε είναι Γκραφιτάς  ή κάνει breakdance, D.j. Beat box. Είμαστε όλοι μια  παρέα στα live ,στα festivals... όλοι καλλιτέχνες.


Όταν το σάιτ  απέκτησε το σύνολο των ενεργών καλλιτεχνών τους “writers” αρχίσαμε να κάνουμε και τα πρώτα Φεστιβάλ ξεκινώντας το 2007. Έτσι κάναμε και τις πρώτες μας επαφές με τα μαγαζιά  που πουλούσαν σπρέι ,άρα με τους πρώτους  χορηγούς.

The team IN ACTION - Koukos Nikos, SINKE και Raund - RtB
Υπάρχει ιδεολογικό backround?

Η ιδεολογία είναι στο ότι όλο το σκηνικό έχει στηθεί από μια παρεΐστικη κατάσταση, το ότι βρεθήκαμε στις  ίδιες  πλατείες να συζητάμε πράγματα  που μας ενδιαφέρουν , άρα γνωριζόμαστε και επεκτεινόμαστε. Έτσι κυκλοφορεί και η μουσική μας από στόμα σε στόμα αυτά ήταν τα δικά μας media.

BUNS

Το Γκραφίτι ιστορικά ήταν και  είναι κάτι παράνομο, η street art πλέον είναι πολύ διαδεδομένη στο ευρύ κοινό που συγκλίνουν οι τέχνες του δρόμου?

Το Γκραφίτι είναι κάτι διαφορετικό. Οι καλλιτέχνες  murals ας πούμε είναι αυτοί  που ξέρουν να  πιάσουν το πινέλο ή το σπρέι και να ζωγραφίσουν καλά. Το Γκραφίτι είναι ιδεολογία και βιώματα είναι διαφορετικό από το να ζωγραφίζεις ωραία.Το Γκραφίτι είναι συνώνυμο με τον αυθορμητισμό είναι συνώνυμο με το παράνομο. Έτσι ξεχωρίζεις  τι είναι αληθινό και τι είναι εμπορικό. Το να έχεις την ανάγκη να αφήσεις το στίγμα σου στις  4 το πρωί είναι κάτι αυθόρμητο. Δεν είναι το ίδιο με το να να συνεννοείσαι  με τον τάδε για το Χ ποσό να του ζωγραφίσεις  μια πεταλούδα με ροζ  φτερά. Αυτό δεν είναι Γκραφίτι.



Η  Street art και το στένσιλ είναι κάτι άλλο. Αν κάτσεις στο γραφείο σου 7 ώρες και κόβεις χαρτονάκια  και μετά  πας να το ψεκάσεις σε 20”, δεν μου λέει κάτι. Ωραίο το μήνυμα, ωραίο το σχέδιο και μπράβο αλλά δεν συγκρίνεται με την ιδεολογία του Γκραφίτι.
Τα σημαντικά  πράγματα  στο Γκραφίτι είναι το πού, το πόσο ρίσκο είχε , πόσο χρόνο διήρκεσε. Αν κάτι δηλαδή είναι Ουάου! Και το έχεις κάνει και μέσα σε 5 λεπτά τότε αξίζει. Αν είναι κάτι ναι μεν όμορφο αισθητικά και το έχεις κάνει σε 7 ώρες πάει να πεί ότι ήταν οι μπάτσοι από κάτω και σου βαράγαν  παλαμάκια , δεν έχει αξία.


Kaos & Spike69 Bogota 2011

Γιαυτό και το τρένο αξίζει σεβασμό, έχει πολλά ρίσκα. Ρισκάρεις την ζωή σου αν δεν είσαι προσεκτικός ειδικά αν θα μπείς σε τούνελ,η αδρεναλίνη είναι στο 100% .Σαν Γκραφίτι είναι δύσκολο, έχεις  λιγότερο χρόνο και δεν είναι σίγουρο αν θα βγεί η φωτογραφία σου.

Fullcolor.gr - Semen



Εσύ πως ξεκίνησες?

Ξεκίνησα στο σχολείο το ‘96, στην αρχή ατομικά και στη συνέχεια κάναμε crew. Μετά το σχολείο όταν πήγα να σπουδάσω στη Γαλλία εκεί έκανα  πολλές  γνωριμίες . Το 2003 δημιούργησα τους  BUNS (Between us no shit). Η ομάδα με το ίδιο σύνολο ανθρώπων διήρκησε μέχρι το 2013. Μέσα  σε αυτά τα δέκα χρόνια τα ¨Ρημάξαμε ¨όλα. Όσοι ήταν εκεί θυμούνται και σχεδόν όλες οι φωτογραφίες  υπάρχουν. 

BUNS

Η φωτογραφία  ήταν πάντα το αποδεικτικό στοιχείο, δεν είναι μόνο λόγια στον αέρα και ιστορίες. Ο κόσμος  είναι το δεύτερο πειστήριο. Έχω κάνει πολλά ταξίδια και έχω βάψει ακόμα και σε χώρες που θα σου ΄κοβαν το χέρι όπως  στη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία. Δεν γινόταν να σκέφτομαι ότι ταξίδεψα ως εδώ και δεν θα αφήσω το στίγμα μου!

DJIBOUTI 2014 

Φωτογραφία έχεις?

Ναι φυσικά!. Είναι και προσωπική ικανοποίηση, έχω πάει εκεί που δεν θα  πας  ποτέ σου, πως να το κάνουμε,το Γκραφίτι είναι μια ολόκληρη αποστολή.

Madīnah



Το να γράφεις το όνομα είναι η στάμπα του καλλιτέχνη στην Τέχνη του Γκραφίτι?

Το να γράφεις  το όνομά σου στο τοίχο είναι το έμφυτο το αυθόρμητο, είναι η  πρώτη σκέψη  που θα κάνει κάποιος  που θα  πιάσει τον μαρκαδόρο, και το πρώτο πράγμα που θα μάθει το παιδί στο σχολείο. 


Το Γκραφίτι είναι ιός. Θα το γράψεις  μια φορά και μετά θα θες να το γράψεις  ένα εκατομμύριο φορές, δεν χορταίνεις. Θα  το γράψεις  με άλλους τρόπους, θα το γράψεις  με άλλα χρώματα . Όταν κάνεις  Γκραφίτι είναι μουσική , είναι χορός, είναι κίνηση. Το χρώμα η διάθεση ο χώρος θα σε καθοδηγήσουν δεν είναι πάντα το ίδιο.



Για μένα είναι αντίδραση, εκεί που κυριαρχούν μεγάλες εταιρείες, είναι ένα ωραίο σημάδι για βάψιμο, με προκαλούν να απαντήσω. Έχουν φροντίσει τον κατάλληλο φωτισμό ή είναι και  ψηλά για να φαίνεται από μακριά....είναι αντίδραση στην πίεση  που μου προκαλούν . Όταν σε βομβαρδίζουν με ανούσια μηνύματα εκεί θα απαντήσω  με Χρώματα , και ασ’ λέγεται βανδαλισμός και αυτοί βανδαλισμό κάνουν.





Διαβάστε το δεύτερο μέρος  Spike69,  περί τέχνης και Ραπ   



No comments:

Post a Comment