Translate

03 September 2020

AIVA -Τι συμβολίζει η τοιχογραφία του AIVA στις Μοίρες της Νότιας Κρήτης?

Τι συμβολίζει η τοιχογραφία του AIVA στις Μοίρες της Νότιας Κρήτης?


Χρώμα

Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της Ελλάδος, Κόκκινο ,μπλε και αποχρώσεις του γκρι σαν βάση.


Μέλισσες 

Τα στοιχεία που υπάρχουν στο σχέδιο είναι ένα χρυσό κόσμημα Μινωικό και αποκωδικοποιεί με μαθηματική ακρίβεια ,την σχέση που έχει η Κρήτη με τις μέλισσες,δείχνει δυο μέλισσες να κρατάνε μια κηρήθρα. 
 Μέσα στο κόσμημα υπάρχουν μπιλάκια...αυτά τα μπιλάκια είναι 225 ενώ στα μάτια τους, η δεξιά έχει 14 μπιλάκια (οι κηφήνες οριμάζουν σεξουαλικά σε ηλικία 14 ημερών), και η αριστερή 16 μπιλάκια (το 16 σχετίζεται με τα στάδια εξέλιξης της βασίλισσας που χρειάζεται 16 μέρες για να ολοκληρώσει) . Στην κοιλιά τους η αριστερή έχει 72 μπιλάκια (συμβολίζει την φυσιολογική περίοδο που ο κηφήνας ζει 72 μέρες δηλαδή).Το ίδιο και με την δεξιά μέλισσα που έχει 72 μπιλάκια ..στα φτερά η αριστερή έχει 59 ενώ η δεξιά 58 στο κάτω μέρος υπάρχουν 3 κύκλοι όπου έχουν ο κάθε ένας 29 μπιλάκια ....αν προσθέσουμε αυτούς τους αριθμούς θα μας βγάλουν το αποτέλεσμα 175 όπου αντιστοιχεί σε 6 σεληνιακούς μήνες που είναι η περίοδος έντονης Νεκταροεκτασης (νέκταρ).Και αν προσθέσουμε το 225 το 72 το 72 το 16 το 14 μας βγάζει τον αριθμό 399 όπου ταυτίζεται με την κίνηση του πλανήτη Δια, γιαυτό και στην Κρήτη ο Δίας μεγάλωσε με μέλι ...


ΜΟΥΣΕΙΟ

Μουσείο με βάση της μούσες δεν είναι τέσσερις τοίχοι αλλά οι ίδιες οι πόλεις και έτσι εμπνέοντας μάθηση, ομορφιά, αγαλλίαση και ανάταση γύρω από τον άνθρωπο με έργα τέχνης ,θέατρο ,μουσική και τον Ελληνικό λόγο να δείχνουν τον δρόμο προς την μάθηση.
Η έννοια των μελισσών και του Δία όπου γεννήθηκε στην Κρήτη,τον δίσκο της Φαιστού και την έννοια των Μουσών που η έννοια τους είναι το Α και το Ω του ελληνικού πολιτισμού ,αφού η έννοια του Μουσείου βγαίνει από τις Μούσες.


Αγείρω - ΑΡΟΞ

Αγείρω (το αγείρω σημαίνει συσπειρώνω ) στην προκειμένη περίπτωση ο Καλλιτέχνης συσπειρώνει την γνώση από τον διπλό πέλεκυ(συμβολίζει την κάθε νίκη πάνω στον εαυτό μας όπου είναι ένα χτύπημα για τον Μινώταυρο και ο θάνατος του είναι η τελική νίκη μας). Το όνομα ΑΡΟΞ κάτω από τον διπλό πέλεκυ είναι το πώς ονομάζονταν πραγματικά ο ταύρος στους Μινωίτες.


                         
















ΔΙΣΚΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ

Ο δίσκος της Φαιστού στην ουσία στην μια πλευρά διηγείται την ιστορία μιας μετάβασης σε άλλον τόπο από την Αίγυπτο ύστερα από μια επιδρομή και κατάκτηση της χώρας από βαρβάρους και στην άλλη πλευρά διηγείται έναν ύμνο στην θεά της Κρήτης η οποία είναι η θεά Ανουκέ . Η θεά είναι μια μορφή της Ίσιδας η οποία είναι καθαρά Ελληνική.
Τα σύμβολα που βρίσκονται στο σχέδιο είναι στον δίσκο της Φαιστού και είναι τα εξής .
Ο Ρόδακας ( το λουλούδι στο κέντρο) κοσμούσε ιερογλυφικές επιγραφές .
Ο κύκλος με τις τελίτσες ήταν σύμβολο της θεάς της βλάστησης της εφορίας και των δέντρων με λίγα λόγια της γης.
Το τρίγωνο με τις τελίτσες συμβολίζει το δοχείο με τους καρπούς .
Το σύμβολο που μοιάζει με σπιτάκι στο πάνω μέρος συμβολίζει τον ναό.
Το σύμβολο που είναι ακριβώς κάτω από το λουλούδι συμβολίζει την άνω Αίγυπτο και την κάτω Αίγυπτο.
Το σύμβολο που είναι σαν τόξο συμβολίζει την προστασία κατά των κινδύνων μετά θάνατον και επίσης συμβολίζει την καθοδήγηση.
Το σύμβολο που είναι μια γραμμή συμβολίζει τον βωμό.

Δείτε φωτογραφίες από την τοιχογραφία εδώ
Μοίρες Νότια Κρήτη 2020
Διοργανωτές : Street Painting Team
Το έργο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του project
"Breakin' the wall" με την χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλήνων Γερμανίας "ΖΕΥΣ"
Καλλιτέχνης: AIVA

No comments:

Post a Comment