Translate

02 April 2019

URBAN GRAPHEMES

Read this article in English
 Street Painting Meets...URBAN Graphemes



Η Ευδοξία Ζ. Φασούλα, Δικαστική Αναλυτική Γραφολόγος, μίλησε στην Street Painting Team, με αφορμή την  παρουσίαση του φωτογραφικού / γραφολογικού λευκώματος URBAN Graphemes



Ευδοξία Ζ. Φασούλα


Συναντήσαμε την Ευδοξία  Ζ.Φασούλα στον χώρο των εκδόσεων ¨Περισπωμένη¨ για να μιλήσουμε για το πολυδιάστατο λεύκωμα  URBAN Graphemes.
Στην ερώτησή μας από πού εμπνεύστηκε να υλοποιήσει το URBAN Graphemes, η δημιουργός του είχε να μας πει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία?!

Street Art: Dimitrios Koletsis

Πριν από 20 χρόνια  περίπου καλέστηκε να αναλύσει και να εξιχνιάσει από ποιόν προήλθε ένα υβριστικό μήνυμα , το οποίο γράφτηκε με σπρέι  πάνω στο αυτοκίνητο του Διευθυντή του σχολείου. Ο στόχος  ήταν να αποδειχθεί από την δική της πλευρά, η αθωότητα του παιδιού που κατηγορούταν. Με μόνο στοιχείο την γραφή επάνω στο αμάξι , ο φερόμενος ως δράστης  κατόρθωσε να αποδείξει την αθωότητα του .


URBAN Graphemes

Η ίδια μας είπε: Μέσα από αυτή την εμπειρία και καθώς βρισκόμουν στα  πρώτα βήματα επάνω  σε αυτό το επάγγελμα, ήθελα να δομήσω  γνώση, στο πια είναι εκείνα τα στοιχεία που παραμένουν εξατομικευτικά , ανεξάρτητα  εάν γράφουμε σε ένα χαρτί ή σε κάποιο τοίχο ή ζωγραφίζουμε με σπρέι.
Μετά  από μία συνάντηση με Ιταλούς καθηγητές του Πανεπιστημίου Urbino της Ιταλίας (στο οποίο σπούδασε γραφολογία) , θελήσαμε να αναλύσουμε το φαινόμενο  Grafomania, έτσι αποκαλείτε στην Ιταλία  το φαινόμενο γραφολογικά.

URBAN Graphemes

Από το 2012 όπου ξεκίνησε η ιδέα  προσπαθώ να ανιχνεύσω όλες τις εκφάνσεις της έγγραφης δραστηριότητας στις  πόλεις. Τα συνθήματα αλλά και τα murals. Οτιδήποτε είναι χειρόγραφο στο Αστικό τοπίο. Συμμετείχα και εξακολουθώ να συμμετέχω στην πρωτοβουλία της κοινωνιολόγου Κωνσταντίνου Κωνσταντίνας, χάρη στην οποία δημιουργήθηκε  μία  ομάδα στο Κέντρο Μελέτης  του Εγκλήματος  για την μελέτη και την προώθηση της τέχνης του δρόμου με τίτλο “THE  STREET ART PROJECT” .


Promo Street Art Urban Graphemes , Athens 20/12/2018.


Το Street  Art Project είναι μία προσπάθεια να αλλάξουμε λίγο και το βλέμμα των ανθρώπων απέναντι στο γκράφιτι  και στο ότι αυτό δεν έχει μόνο μία φθοροποιό επίδραση. Υπάρχουν πολλές εκφάνσεις οι οποίες μπορούν από  άποψη νομιμότητας να είναι border line , παρ’όλα αυτά  έχει αυξηθεί η κοινωνική ανοχή . Το Street  Art Project εντάσσεται μέσα από πολλές  ειδικότητες, καθώς  στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες όπως Ψυχολόγοι κτλ.  Έτσι να βοηθήσουμε να αλλάξει αυτό που για πολύ κόσμο θεωρείται παραβατικό φαινόμενο, να το δεί και ως Εγκληματοπροληπτικό.
Μπορούμε να ομορφύνουμε μία συνοικία, να αυξήσουμε την κοινωνική συμμετοχή, άρα να μειώσουμε την εγκληματικότητα.

URBAN Graphemes
Στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια είμαστε γραφομανής, διαχέει ιστορικά  τον τόπο. Με έναν τρόπο η ίδια η Επιγραφική γεννήθηκε εδώ. Η αύξηση του φαινομένου πιθανόν να οφείλεται στην αποδυνάμωση της αστικής τάξης και σε μία έξωθεν φθοροποιό επίδραση στην πόλη. Υπάρχουν περιοχές  που το φαινόμενο  είναι πιο έντονο, υπάρχει δηλαδή μία χαοτική έκφραση, χωρίς να τηρούνται κώδικες μεταξύ των δημιουργών.

URBAN Graphemes
Το URBAN Graphemes απευθύνεται σε όλο το ευρύ κοινό και δεν είναι δοσμένο αυστηρά με Ακαδημαικό τρόπο. Σκοπός είναι να γίνει  πιο εύληπτο με μία Λογοτεχνική διάθεση. Από την άλλη πλευρά δεν αποφεύχθηκαν και Ακαδημαικοί όροι τους οποίους κουβαλώ μέσα μου από την δική μου οπτική.
Η επιλογή για την τελική μορφή σε ότι αφορά το φωτογραφικό υλικό ήταν αρχικά μία «υπόθεση». Όταν είδα την φωτογραφία του Ευάγγελου Κουδωνά, η οποία είναι στο εξώφυλλο του λευκώματος , κατάλαβα ότι αυτό θέλω. Θέλω την μικρότερη μονάδα που μπορεί να μου εξατομικεύσει τον φυσικό χαράκτη ως  άνθρωπο και ως προσωπικότητα.

Ευάγγελος Κουδωνάς
Οι άνθρωποι που ήρθαν και ΄΄ κούμπωσαν ΄΄στην ιδέα για το Λεύκωμα ήταν αρχικά ο συνάδελφος δικηγόρος - διαμεσολαβητής / φωτογράφος και μουσικός Ευάγγελος Κουδωνάς. Η μετάφραση των κειμένων έγινε από την Φιλόλογο Κατερίνα Ψιλοπούλου



Filming / Editing : Spyros Kanatas Music : Evangelos Koudonas Vocals (lyrics) : Colin Powell Song : Horse of Arabia

Το URBAN Graphemes συνοδεύεται από dvd , πλαισιωμένο με εικόνες και μουσική. Η Σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Κανατά ο οποίος είναι φωτογράφος και σκηνοθέτης, και η μουσική επένδυση είναι του Ευάγγελου Κουδωνά.

Εκδόσεις Περισπωμένη
photo Street Painting Team
Το URBAN Graphemes διατίθεται από τις εκδόσεις ΄΄Περισπωμένη΄΄ , όπου έγινε και η επιμέλειά του.

Ευχαριστούμε την Ευδοξία Φασούλα για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα  παρουσίαση.


No comments:

Post a Comment