Translate

21 July 2019

SPIKE69 Μέρος δεύτερο

Read in English 

Η Street Painting Team συναντά..... τον Ραπ και Γκραφίτι καλλιτέχνη δημιουργό του Fullcolor.gr, 

SPIKE69


«Μέρος  δεύτερο»  SPIKE69  περί τέχνης και Ραπ.                 (videos)

SPIKE69




Η μουσική έφερε το Γκραφίτι ή το Γκραφίτι τη μουσική?

Πρώτα με τράβηξε το Γκραφίτι αλλά σχεδόν ήρθαν μαζί. Εκεί που λέγαμε μια ομοιοκαταληξία να  πειράξουμε το φίλο, λέμε δύο , λέμε τρείς και γράφαμε κουπλέ. Τους πρώτους στίχους  τους έγραψα για πλάκα... ήμασταν  πιτσιρίκια. 

Spike69 - Xamogela mourgo (OFFICIAL CLIP)



 Tο 2000, Όταν πέθανε ο καλύτερός  μου φίλος LEVEL69 σε τροχαίο με μηχανάκι , αποφασίσαμε με έναν άλλο φίλο (τον  REMIX69 από τους U.N.R.) από το σχολείο να του γράψουμε ένα τραγούδι  στην μνήμη του, σε μια κασέτα για να έχει στο ταξίδι του . Tο όνομα του πρώτου μου CD ήταν  ''SUPERIOR LEVEL''. Στην πορεία γνώρισα τον Παράξενο από τους  ''Παράγοντες''  και στην ουσία αυτός  με έβαλε και έκανα την πρώτη ηχογράφηση σε στούντιο.

Ρεμίξ συμμ. Spike69 - ΑΟΡΑΤΟ ΔΑΚΡΥ (OFFICIAL VIDEO CLIP)



Γιατί γράφεις?

Γράφω  πιο πολύ εγωιστικά, για μένα και για το περιβάλλον μου. Όσο πέρναγε ο καιρός άρχισα να γράφω  ως παρατηρητής. Ούτε κρίνω  ούτε θαυμάζω, απλά καταγράφω . Αυτό είναι πλέον το Κοινωνικό Ραπ  που κάνω , θέματα που περνάνε από μπροστά μου και θα τα θυμάμαι , είτε γιατί με σόκαραν , είτε γιατί με απασχολούσαν είτε με απογοήτευσαν ...δημιούργησαν ένα συναίσθημα  και έγραψα γι’αυτά.

Spike69 "Γράμμα στο αύριο" (OFFICIAL VIDEOCLIP)


Οι στίχοι στα τραγούδια είναι  πάντα δικοί σας?

Ο κάθε Ράπερ που συμμετέχει γράφει και ερμηνεύει ο ίδιος. Το Ραπ έχει αυτή τη διαφορά με τις άλλες μουσικές . Οι Λαικοί  π.χ. το κάνουν συνέχεια ή στην ποπ μουσική , άλλος τραγουδάει και άλλος τα γράφει . Στο Ραπ είναι καθήκον να ερμηνεύεις εσύ ο ίδιος αυτά που αισθάνεσαι .


 Η παραγωγή των cd γίνεται από εμάς τους ίδιους τους δημιουργούς , δεν υπάρχει εταιρία , όλα γίνονται από μια παρέα όλοι συνεισφέρουν με τις δυνατότητές  τους να ολοκληρωθεί το έργο και τα βίντεο.Οπότε όλοι ζημιωνόμαστε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε αλλά άμα δεν ζημιωθούμε δεν κάνουμε και τίποτα.

2018
Έχεις κάνει ταξίδια με την μουσική?

...και Γκραφίτι ! Για καλή μου τύχη τα τρία πράγματα που αγαπώ  από  μικρός , η μουσική το Γκραφίτι και τα ταξίδια  συνδυάζονται. Σε κάθε χώρα η Χιπ Χοπ κοινότητα  λειτουργεί σχεδόν πάντα με τους ίδιους κώδικες , όποτε όταν θα πας στο εξωτερικό να συναναστραφείς  με άλλους καλλιτέχνες του χώρου είσαι σε ένα οικείο περιβάλλον. Η ανταλλαγή ιδεών και οι συναναστροφές  με ανθρώπους  που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα σε κάνει πολλές φορές και καλύτερο.

Spike69 feat. Latino Records - Profesionales (OFFICIAL CLIP)


Γαλλικό στίχο όμως δεν επιλέγεις να ερμηνεύσεις συχνά .

Έχω γράψει 5-6 κομμάτια και  πάντα ακόμα και στα λαιβ , όλοι μου λένε ¨Χώσε στα Γαλλικά¨.  -Ωραία εγώ θα τα πω εσύ θα τα καταλάβεις?  Κρίμα δεν είναι να μην καταλάβεις τίποτα? Από την στιγμή που ζω εδώ και το κοινό μου είναι Έλληνες , πρέπει να τους τα πω να τα καταλάβουν. Το Ραπ πάνω απ΄όλα είναι στίχος.

Spike69 - Μικρόκοσμος (OFFICIAL CLIP)


Το τελευταίο σου cd με τον τίτλο ¨ΞΑ ΜΑΣ¨ πως και χρησιμοποίησες αυτή την έκφραση?

Έψαξα καιρό για την ονομασία . Το ¨Ξα σου¨ θα το πείς  εννοώντας  ¨Δικαίωμα σου¨ , βγαίνει από την Εξουσία  που έχεις εσύ σε σένα . Δηλαδή η απόφαση είναι δική σου σε ότι κάνεις , μαζί όμως πάνε και οι συνέπειες  της επιλογής  σου! Το εξώφυλλο του ¨Ξα μας¨ το έχει κάνει ο W.D. και απεικονίζει έναν ανθρωπόμορφο χαρακτήρα μαζί με τον τίγρη που βρίσκεται μέσα του. 'ΞΑ ΜΑΣ!!!

¨ΞΑ ΜΑΣ¨

Πες μας για το Youth Center Project.

Γύρω στο 2013 που κάναμε και τα χαρτιά να είμαστε νόμιμος ¨Οργανισμός¨ γεννήθηκε η ιδέα του Youth Center Project. Έναν πολυχώρο που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες με Γκραφίτι , Ραπ  μουσική και ηχογραφήσεις , dj, freestyles αυτά που αγαπάμε και ξέρουμε να υποστηρίξουμε δηλαδή. Κάτι που οι Ευρωπαίοι έχουν εδώ και χρόνια . 

Fullcolor Youth Center Project

Μιλάμε για ένα χώρο που θα εμπλέκει  παιδιά , εργαλεία σκαλωσιές  και θα έχει μέτρα ασφαλείας, θα παρέχει την ελευθερία της έκφρασης  χωρίς  προβλήματα.Ιδίως  στην πόλη που ακόμα και οι κούνιες και οι πλατείες δεν έχουν πια καμία ασφάλεια και τα παιδιά είναι κλεισμένα σε διαμερίσματα  μπροστά σε μια οθόνη. Αντί να κάνουν σούζες  με τα μηχανάκια χωρίς κράνος , καλιά να  έρχονται εκεί να συναντάνε και 10 φίλους τους να βάφουν και να κάνουν κάτι δημιουργικό.Δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα αλλά σίγουρα  μια διαφυγή.



Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα αυτό το Project?

Δυστυχώς έχει μείνει κάπως στάσιμο. Χρειάζεται γενική κινητοποίηση και δεν είναι μόνο οι χορηγίες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι να βρεθεί ο χώρος , εμείς σαν Fullcolor πήγαμε σε Δήμους ...αλλά δεν τους ενδιαφέρει η ιδέα , γιατί κανείς δεν έχει χρόνο για τέτοια πράγματα  και όλοι θέλουν κάτι  που θα έχει κέρδος. Εμάς το σκεπτικό μας είναι να είναι δωρεάν και να υπάρξουν συνεργασίες  που να γίνεται ανταλλαγή υπηρεσιών.

Fullcolor Youth Center Project

 Για παράδειγμα το να έχεις εγκαταλελειμμένα εργοστάσια στο κέντρο της Αθήνας και να παραμένουν έτσι για χρόνια δεν είναι ωραίο, ούτε προς το περιβάλλον , ούτε ο εκάστοτε Δήμος  δείχνει να έχει κάποιο στόχο για την νεολαία  που σε λίγα χρόνια θα θέλει και να τον ψηφίζει. Εμείς αυτό που ζητάμε αρχικά είναι η παραχώρηση κάποιο τέτοιου χώρου . Το πως να στηθεί , τα υλικά τα ξέρουμε και τα βρίσκουμε από χορηγούς.


Fullcolor Festival -CNN Greece


Τα σχέδια σου για το μέλλον?

Για μένα είναι ζωτική ανάγκη να συνεχίζω να βγαίνω να βάφω . Ετοιμάζω και γράφω  για το επόμενο  cd , το οποίο είναι σε πρώιμο στάδιο.Οπότε στη μουσική και στο Γκραφίτι δηλώνω Ενεργός. Θα συνεχίζω να βάφω  γιατί μου κάνει καλό , ξέρω ότι το σπρέι στα ρουθούνια μου δεν κάνει καθόλου καλό , αλλά το αποτέλεσμα , η διάρκεια , το ότι θα μαζευτούν και 5 φίλοι να λέμε τα νέα μας με κάνει να ξυπνάω . Το βάψιμο είναι μεγάλος ψυχολόγος.          

                      
Δισκογραφία spike69:
2000- Superior level
2003- ''Έτσι απλά''.
2004 -''Μόλυνση''.
2005 - Spike69 and friends.
2006 - ''Χαμογέλα Μούργο''.
2008- το Με των Μπόσο
2010 -''Η Πόλη Π''.
2017 - 'Ξα Μας

                                    Fullcolor Youth Center Project                             SPIKE69


Διαβάστε το πρώτο μέρος: SPIKE69 περί τέχνης και Γκραφίτι.

                                                                 

No comments:

Post a Comment